statystyki

Polska żywność smakuje obcokrajowcom

autor: Patrycja Otto26.03.2019, 08:40; Aktualizacja: 26.03.2019, 08:41

źródło: DGP

Dla obcokrajowców kupowana w Polsce żywność jest lepsza niż w ich ojczystych krajach. Takiego zdania była niemal połowa przyjezdnych przebywających w naszym kraju nie krócej niż 3 miesiące i nie dłużej niż 3 lata, którzy wzięli udział w badaniu „Zwyczaje zakupowe i żywieniowe konsumentów” instytutu badawczego Mands.

Obcokrajowcy podkreślają, że za większość towarów płacą w Polsce mniej niż w swoim kraju. Dotyczy to również produktów zdrowej żywności, które w oczach Polaków uchodzą za drogie. Cudzoziemcy inaczej patrzą także na dostępność tego typu wyrobów. Według niemal 60 proc. z nich żywność „eko” łatwiej kupić w Polsce niż w ich kraju ojczystym. 49 proc. z nich uważa, że ma lepszą jakość, 50 proc. ceni ją za skład, a 66 proc. podkreśla większy wybór w tej kategorii.

– Jakość polskiej żywności jest na wysokim poziomie. Wymogi produkcyjne, jeśli chodzi o mięso, jaja i nabiał, sprawiają, że produkty trafiające do sklepów są bezpieczne i wyprodukowane w oparciu o wysokie standardy. Dotyczy to całego łańcucha produkcyjnego, tzn. od pola do stołu – komentuje Sylwia Prośniewska, analityk marketingowy firmy De Heus, specjalizującej się w żywieniu zwierząt na fermach.

Do tego dochodzą wymagania drugiej strony, tj. sprzedawców, będące konsekwencją coraz większej świadomości konsumenckiej.


Pozostało jeszcze 40% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane