« Powrót do artykułu

Wkrótce ruszą kontrole wędzonych wędlin. Inspekcja weterynaryjna sprawdzi zawartość substancji smolistych

Na przełomie lutego i marca inspekcja weterynarii zamierza rozpocząć kontrole w zakładach specjalizujących się w produkcji wyrobów wędzonych. Jak informuje Janusz Związek, główny lekarz weterynarii, ich celem jest ustalenie, ile zakładów mięsnych faktycznie nie spełnia nowych unijnych norm dotyczących poziomu substancji smolistych w produktach.

wędzona, kiełbasa

żródło: ShutterStock

Przedstawiciele branży mięsnej twierdzą, że nowe przepisy są tak wyśrubowane, że z rynku zniknie wiele firm produkujących wędliny tradycyjnymi metodami.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
statystyki

Komentarze (2)

  • wit(2014-01-28 12:58) Zgłoś naruszenie 00

    A ile substancji smolistych jest w papierosach ???

    Też zakazać !!!

    Kogoś poje..ło

    Odpowiedz
  • Hanka M.(2014-01-28 18:29) Zgłoś naruszenie 00

    Kontrole bez sensu najmniejszego. Będziemy systematycznie i tak podtruwani, produkcja musi się opłacać a zdrowie nasze mało ważne.

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!