« Powrót do artykułu

Nikt do końca nie wie, co ma na talerzu. Kto kontroluje naszą żywność?

Konina, którą odkryto w mrożonych klopsikach z Ikei, stała się źródłem podejrzeń, że to z Polski pochodzi wołowina z domieszką koniny, sprzedawana w całej Europie. Mięso zawierało susz jajeczny dodawany do potraw i sól przemysłową zamiast spożywczej. Kolejne skandale wywołują uzasadnione obawy konsumentów – czy z naszym nadzorem nad żywnością wszystko jest w porządku?

Zakupy

żródło: ShutterStock

Za nadzór nad żywnością odpowiada pięć niezależnych służb

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
statystyki

Komentarze (3)

  • kros(2013-03-04 13:44) Zgłoś naruszenie 00

    Nadzór inspekcja itp... A afer z solą drogową z suszem jajecznym i innych jeszcze nikt nie wyjaśnił i winnych nie ukarał.

    Odpowiedz
  • stanley(2013-03-04 22:58) Zgłoś naruszenie 00

    Co może dać umieszczenie tematu na stroni. Byle jakie zagadnienie ( ale na pierwszej stronie ) i jest wiele komentarzy. A tu tak poważna sprawa związana z ty co jemy i tylko jeden komentarz. A propo w czasach komuny to żywność była kontrolowana na wszelkie sposoby a teraz to tylko afera za aferą.

    Odpowiedz
  • prl-bis(2013-03-05 19:10) Zgłoś naruszenie 00

    Stworzenie jednej inspekcji żywności zaproponowała gwiazdor ekranów Marcinek i od tamtej pory pomysłów było wiele nawet zapisanych w budżecie. Do puki PSL będzie w ławach Centralnego biura politycznego na Wiejskiej, to zapomnijcie o sprawnym organie kontroli !
    Świnie jedźcie sami, wolę koninę zdrowe czyste i genetycznie daleko o ryjów !!!

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!