« Powrót do artykułu

Mięso sprzedawane luzem w sklepie z flagą kraju, z którego przyjechało

Już pod koniec września wejdzie w życie obowiązek znakowania flagą kraju pochodzenia mięsa sprzedawanego luzem oraz pakowanego w momencie sprzedaży. Ten nowy wymóg wprowadzi rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 22 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. poz. 1149). Obowiązek dotyczył będzie nie tylko sprzedawców detalicznych, lecz również takich, którzy oferują wskazane produkty zakładom żywienia zbiorowego. Eksperci odpowiadają na pytania, jak i kto powinien zastosować się do nowych wymogów.

Mięso

żródło: ShutterStock

Nowelizacja zmienia par. 19 rozporządzenia w ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29; ost.zm. Dz.U. z 2020 r. poz. 1149).

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
statystyki

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!