Prawie 20 firm i podmiotów przystąpiło do utworzonego w Rzeszowie Podkarpackiego Klastra Rolno-Spożywczego. Głównym jego zadaniem jest m.in. stworzenie w regionie rynku produktów spożywczych o wysokiej jakości oraz ich promocja.

Jak powiedział PAP we wtorek Władysław Szajna z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania (WSIiZ) w Rzeszowie, która koordynuje pracę klastra, firmy, które przystąpiły do organizacji reprezentują różne branże, w tym mięsną i przetwórstwa owocowego.

Podkreślił, że podmioty zrzeszone w klastrze ustalają na razie, w jakim kierunku mają pójść działania tej organizacji.

"Najpierw będziemy musieli ustalić pewne zasady współpracy, wymiany informacji i doświadczeń. Następnie zapadną decyzje, na jakich celach skupi się działalność klastra. Na pewno wśród głównych zadań będzie stworzenie rynku produktów spożywczych wysokiej jakości" - wyjaśnił.

Wśród firm, które już przystąpiły do klastra są m.in.: producent mięsa i wędlin Smak Górno oraz Hortino - zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego. Przystąpieniem do klastra zainteresowane są także spółdzielnie mleczarskie.

Swój udział w klastrze zadeklarowała ponadto jedyna w regionie owczarska grupa producencka - Podkarpackie Zrzeszenie "Owcan". Należy do niej 108 gospodarstw, czyli ponad 90 proc. hodowców ze środkowej i północnej części województwa.

Klaster to geograficzne skupisko firm danej branży. Przedsiębiorstwa te konkurują, ale równocześnie, w pewnych obszarach, współpracują ze sobą, dzięki czemu osiągają wspólnie korzyści. Jednym z najsłynniejszych przykładów klastrów jest Dolina Krzemowa w USA, a w Polsce - działająca na Podkarpaciu Dolina Lotnicza.