Rentowność przemysłu spożywczego w pierwszym półroczu 2011 r. pogorszyła się, spadając do 4,02 proc. z 5,26 rok wcześniej. W całym 2010 r. była ona na poziomie 4,66 proc. - podaje resort rolnictwa.

Jeszcze w 2010 roku wyniki finansowe przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w 2010 r. były dobre, a ich płynność finansowa - bezpieczna.

Z danych opublikowanych przez ministerstwo wynika, że zysk netto firm spożywczych objętych sprawozdawczością w 2010 r. osiągnął 7,7 mld zł i był o 2,5 proc. mniejszy niż rok wcześniej, ale o 20 proc. wyższy niż w złym dla tych firm 2007 r. Dane te zostały obliczone na podstawie sprawozdań z 2520 firm, czyli 42 proc. firm przemysłowych, których udział w produkcji sprzedanej wynosi ponad 97 proc.

Natomiast w pierwszym półroczu 2011 r. kwota zysku obniżyła się w stosunku do analogicznego okresu 2010 r. o 12,5 proc. Wskaźniki rentowności spadły zaś o 1,2-2 pkt proc. W I półroczu ub. r. zysk osiągnęło ok. 72 proc. firm, a rok wcześniej rentownych było ponad 82 proc.

Rentowność poszczególnych branż jest zróżnicowana. W 2010 r. najmniejsze zyski osiągnęła branża olejarska (0,5 proc.), drobiarska (1,75 proc.), mleczarska (2,48 proc.) i rybna (2,60 proc.). Najlepiej pod tym względem wypadły branże: cukrownicza (14,27 proc.) oraz piwowarska (ok. 12,7 proc.). Te dwie branże także osiągnęły najlepsze wyniki w pierwszej połowie 2011 r. - odpowiednio 32,7 proc. oraz 10,1 proc. Ujemne wyniki w tym okresie miały branże: spirytusowa (5,1 proc.) oraz drobiarska (1,2 proc.).