W połowie września przyjazd do Polski zapowiedzieli rosyjscy inspektorzy, którzy chcą skontrolować kolejne zakłady przetwórcze. Uzyskanie od rosyjskich służb sanitarno-weterynaryjnych certyfikatu umożliwia eksport polskich produktów spożywczych na tamten rynek.

Jak poinformował PAP w czwartek Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek, Rosjanie w najbliższych dniach powinni potwierdzić datę przyjazdu. Mają także zdecydować, w jakich zakładach przeprowadzona zostanie kontrola. Dodał, że o jej przeprowadzenie stara się wiele polskich firm spożywczych.

Według Związka w pierwszej kolejności zostaną sprawdzone te zakłady, które mają podpisane kontrakty z odbiorcami z Rosji.

Obecnie uprawnienia do eksportu swojej produkcji do Rosji ma 14 zakładów rybnych, dziewięć - mięsa czerwonego (wołowina i wieprzowina), dziewięć - drobiowego oraz 28 mleczarni.

W pierwszej połowie tego roku Polska wysłała do Rosji towary rolno-spożywcze o wartości 290 mln euro. Pod względem wartości najwięcej stanowiły świeże, mrożone i przetworzone warzywa oraz wyroby czekoladowe i cukiernicze. W analogicznym okresie ubiegłego roku było to 218 mln euro. W całym 2008 r. eksport żywności na ten rynek wyniósł 486 mln euro.