Ceny żywności w Unii Europejskiej w ciągu minionego roku zrosły prawie dwa razy szybciej niż inflacja - wynika z opublikowanych danych unijnego urzędu statystycznego Eurostat.

Od kwietnia 2007 do kwietnia 2008 ceny żywności w UE wzrosły o 7,1 proc. Inflacja wyniosła w tym czasie 3,6 proc.

Wzrost cen żywności w UE jest najwyższy, od kiedy Eurostat w ogóle prowadzi takie statystyki, czyli od 1996 roku.

Według danych Eurostatu w Polsce żywność podrożała przez rok o 6,8 proc.

Inflacja w tym czasie wyniosła 4,3 proc.

Najbardziej podrożały w Polsce owoce - aż o 27,7 proc. O ponad 14 proc. droższe są mleko, sery, jajka oraz oleje i tłuszcze. Chleb podrożał o 13 proc., a mięso - o 4,6 proc. Cena ryb i owoców morza wzrosła o niecałe 3 proc.

Według Eurostatu spadły natomiast ceny warzyw (o 13,5 proc.) oraz nieznacznie cena cukru, dżemów i czekolady (o 0,4 proc.).

Żywność stanowi 20,9 proc. wydatków polskich gospodarstw domowych - to dużo powyżej unijnej średniej w wysokości 14,6 proc.

Największy wzrost cen żywności nastąpił w Bułgarii (o ponad jedną czwartą) i na Łotwie (o 21,7 proc.), a także na Litwie i w Estonii (o ponad 18 proc.). Najniższy wzrost cen zanotowano w Portugalii (3,2 proc.), Holandii (5,4 proc.) i Francji (5,5 proc.).

Obecny wzrost cen żywności na świecie eksperci tłumaczą m.in. wyższymi cenami paliw i energii, zmianami demograficznymi i rosnącym zapotrzebowaniem ze strony krajów rozwijających się, gorszymi warunkami meteorologicznymi w krajach, które są tradycyjnie producentami żywności, a także przeznaczaniem pól uprawnych na rośliny do produkcji biopaliw.

O tym, jak zaradzić konsekwencjom tego zjawiska, mają debatować od wtorku w Rzymie światowi przywódcy na szczycie Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Wzrost cen żywności będzie też jednym z tematów najbliższego szczytu UE 19-20 czerwca w Brukseli.