statystyki

Eksport żywności dobrze zniósł pandemię

autor: Patrycja Otto07.07.2020, 09:43; Aktualizacja: 07.07.2020, 09:54
Jeśli chodzi o nowe rynki zbytu, to mowa przede wszystkim o krajach azjatyckich, zwłaszcza o Japonii, Korei, ale i Indiach czy krajach afrykańskich i arabskich. Tu – jak sygnalizują producenci – wzrosty sprzedaży są kilkunastoprocentowe

Jeśli chodzi o nowe rynki zbytu, to mowa przede wszystkim o krajach azjatyckich, zwłaszcza o Japonii, Korei, ale i Indiach czy krajach afrykańskich i arabskich. Tu – jak sygnalizują producenci – wzrosty sprzedaży są kilkunastoprocentoweźródło: ShutterStock

Początek II kwartału przyniósł kontynuację trendu wzrostowego. W kwietniu sprzedaż za granicą osiągnęła wartość 2,7 mld euro, o 3,8 proc. większą niż przed rokiem.

– Po raz kolejny okazało się, że polskie firmy są w stanie skutecznie reagować na tak znaczące zmiany w otoczeniu biznesowym – mówi Paweł Wyrzykowski, analityk sektora rolno-spożywczego w Banku BNP Paribas.

Po czterech miesiącach roku eksport w tej kategorii był na plusie. Jego wartość wyniosła bowiem 11,1 mld euro, co daje 7,6 proc. wzrostu. Choć, jak zauważają eksperci, dynamika nieco osłabła. W tym samym czasie 2019 r. sięgała 9,9 proc.


Pozostało 92% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane