Na co naraża się przedsiębiorca sprzedający przeterminowany produkt

Chociaż co jakiś czas pojawiają się sugestie, że przeterminowana żywność wcale nie musi być szkodliwa, to jednak sprzedawcy mają obowiązek umieszczania informacji o terminie przydatności produktu.

Kobieta w sklepie

żródło: ShutterStock

Opakowanie produktu spożywczego poza nazwą i składnikami powinjno zawierać datę trwałości albo terminu przydatności do spożycia, podczas prawidłowego przech podczas prawidłowego przechowywania. Informacja powinna zawierać dzień miesiąc i rok. Produkty o trwałości nie dłuższej niż 3 miesiące moga zawierać tylko dzień i miesiąc, produkty o trwałości do 18 miesięcy jedynie miesiąc i rok, a produkty trwałe dłużej tylko rok.

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
statystyki

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!