statystyki

Apetyt Polaków na certyfikowaną żywność

autor: Patrycja Otto24.03.2016, 09:07; Aktualizacja: 24.03.2016, 09:32
W bieżącym roku pierwszy raz od 2007 r. liczba producentów certyfikowanej żywności może się zmniejszyć.

W bieżącym roku pierwszy raz od 2007 r. liczba producentów certyfikowanej żywności może się zmniejszyć. źródło: ShutterStock

Ubiegły rok obfitował w premiery tradycyjnych i regionalnych towarów. Ten urodzaj to głównie zasługa sadowników i jabłka grójeckiego.

Reklama


Reklama


Liczba wytwórców produktów chronionych przez przepisy unijne, czyli takich, których regionalny i tradycyjny charakter jest potwierdzony odpowiednim certyfikatem, na koniec 2015 r. wyniosła 749. Oznacza to wzrost o 74 proc. w porównaniu do 2014 r. – wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W ciągu ostatnich pięciu lat liczba takich produktów zwiększyła się o ponad 230 proc.

Tak duży przyrost w ostatnim roku to zasługa sadowników. Po tym, jak zaczęły się problemy ze sprzedażą jabłek po wprowadzeniu embarga przez Rosję, zaczęli oni poszukiwać sposobów na przetrwanie na rynku. Najlepszym okazało się postawienie na produkcję wysokiej jakości odmian, w tym zwłaszcza certyfikowanego jabłka grójeckiego. W efekcie liczba jego producentów zwiększyła się w ostatnim roku ponad dziesięciokrotnie – z 37 do 376. W tym dojdą kolejni.


Pozostało jeszcze 82% treści

PROMOCJA
Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc już od 33,00 złZamów abonament

Przeczytaj artykuł
Koszt SMS-a 2,46 złZapłać sms-emMasz już kod?
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Prawo na co dzień

Polecane

Reklama