Uczeni z uniwersytetu UTAD w Vila Real opracowali formułę produkcji biodiesla z tłuszczu pochodzącego z mycia naczyń. Nowe urządzenie skierowane będzie zarówno dla lokali zbiorowego gastronomicznych, jak i klientów indywidualnych.

Wynaleziona przez portugalskich konstruktorów metoda odzyskiwania tłuszczów z wody do mycia brudnych naczyń bazuje na ekologicznej skrzynce, tzw. Green Boksie. Urządzenie, które można zamontować pod zlewem przepuszcza ścieki separując czystą wodę od tłustych substancji. Te odkładane są w specjalnym zbiorniku.

"Po opróżnieniu Green Boxu skumulowana substancja tłuszczowa nadaje się doskonale do wyrobu biodiesla, dzięki czemu wynalazek zapewnia oszczędność oraz służy ochronie środowiska naturalnego, gdyż zużyte tłuszcze spożywcze są niebezpieczne dla zbiorników wodnych" - poinformował prof. Joao Barroso, kierownik zespołu badawczego.

Za pośrednictwem nowego urządzenia możliwe jest też odfiltrowywanie dużych ilości wody z pozostałości ścieków powstających przy zmywaniu naczyń na skalę masową. Wynalazek cieszy się już zainteresowaniem firm portugalskiego sektora gastronomiczno -hotelarskiego.

"W związku z zapotrzebowaniem tej branży rozpoczęliśmy już prace nad większymi modelami Green Boxu, adekwatnymi dla restauracji oraz zakładów żywienia zbiorowego" - dodał prof. Joao Barroso.