Producent m.in. piwa Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego wyda kilkanaście milionów złotych na zwiększenie mocy wytwórczych.

Regionalny browar dopiero co uruchomił supernowoczesną linię rozlewniczą Innofill DMD o wydajności ok. 60 tys. puszek o pojemności 250 ml na godzinę, a już realizuje kolejne projekty. Do końca listopada warzelnia zostanie powiększona czterokrotnie, a liczba tanków fermentacyjnych wzrośnie z 12 do 21.

– W przyszłym roku planujemy wprowadzenie na rynek 450 hektolitrów piwa, to dwukrotnie więcej, niż wytwarzamy obecnie – zapowiada Mariusz Supady, prezes Browaru Sulimar.

Firma chce produkować więcej, bo rośnie popyt na jej produkty. Sulimar oczekuje już w tym roku wzrostu obrotów o 30 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym. To wynik znacznie lepszy od średniej. Dawid Piekarz ze Związku Producentów Przemysłu Piwowarskiego „Browary Polskie” uważa, że branża piwowarska spodziewa się wzrostu o 1 – 2 proc.

Sukces browaru wynika z tego, że postawił na produkcję piw z naturalnych składników, bez konserwantów i barwników, na które w tym roku zapanowała prawdziwa moda. By dalej z niej korzystać, firma wprowadza zupełnie nową linię piw typu lager pod nazwą Trybunał, nawiązującą do lokalności i tradycji browarniczych regionu.

– Moją ambicją jest ożywić chlubne tradycje piwowarskie w Piotrkowie, aby o piwie tu produkowanym było głośno, tak jak przed wiekami było głośno w całej Europie o piwie warzonym przez tutejszy browar Baulińskiego – podkreśla Mariusz Supady.

PO