statystyki

Nie będzie odszkodowań dla producentów jaj zarażonych salmonellą. To może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo

autor: Patrycja Otto07.12.2017, 07:28; Aktualizacja: 07.12.2017, 08:19
jaja, jajka

Teraz, gdy cena jaj bije rekordy, zagrożenie takim procederem jest szczególnie wysokie.źródło: ShutterStock

Od przyszłego roku nie będzie odszkodowań dla producentów zarażonych jaj. To może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo.

Reklama


Resort rolnictwa w 2018 r. na walkę z bakterią przeznaczy 500 tys. zł – 20 razy mniej niż co roku przez ostatnie dwa lata – wynika z projektu rozporządzenia ministerstwa, w sprawie którego zakończyły się właśnie konsultacje społeczne. Przepisy wejdą w życie od 1 stycznia 2018 r.

Rząd uznał, że drobiarze muszą sami zadbać o zdrowie hodowli, bo dotychczas wydawano na odszkodowania coraz więcej pieniędzy, a mimo to rosła skala zachorowań. Dariusz Minkina, starszy specjalista w biurze zdrowia i ochrony zwierząt w Głównym Inspektoracie Weterynarii, wylicza, że w 2015 r. wydatki wyniosły 19 mln zł, w 2016 r. – 33 mln zł, a do końca lipca tego roku – ponad 80 mln zł. W DGP już we wrześniu pisaliśmy o możliwości cięcia nakładów na walkę z salmonellozą.


Pozostało jeszcze 70% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama