statystyki

Mięso in vitro - naukowy eksperyment czy konieczność?

autor: Jakub Styczyński14.07.2017, 20:30
mięso

Naukowcy są pewni swego i już dziś karmią nas wizjami hodowania mięsa nawet we własnym domuźródło: ShutterStock

Bardziej ekonomiczne, ekologiczne i humanitarne. Mięso hodowane w laboratoriach to na razie naukowy eksperyment. Ale niedługo może okazać się niezbędne.

Reklama


Wieczór. Restauracja. Para przy stoliku popija czerwone wino. W powietrzu unosi się apetyczny zapach potraw. Podchodzi kelner.

– Czy mogę przyjąć państwa zamówienie? – pyta.

– Tak. Dla pani poproszę danie z wołowiny po syczuańsku – odpowiada mężczyzna.

– Jakiego rodzaju mięso sobie państwo życzą? Mamy do zaoferowania mięso tradycyjne, mięso hodowane laboratoryjnie, produkt wegetariański na bazie roślin aromatyzowany ekstraktem z prawdziwego mięsa oraz naszą specjalność, czyli produkt mięsny z protein owadów ze słonecznej Italii.

– Tym razem weźmiemy mięso hodowane. Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy jest możliwość zamówienia krzyżówki wołowiny z delikatnym posmakiem królika?

– Oczywiście – przytakuje kelner.

Z podobnymi wyborami w restauracjach czy sklepach możemy zacząć się mierzyć już w ciągu 4–5 lat. Firmy wytwarzające produkty będące alternatywą dla tradycyjnego mięsa zapowiadają, że właśnie tyle jeszcze czasu potrzebują, by „doszlifować” wynalazki oraz, co jest jeszcze ważniejsze, przekonać nas do nich. Bo jeśli pojawi się popyt na ich produkty, będą mogły pozyskać dużych inwestorów, to zaś zaowocuje zwiększeniem produkcji i spadkiem cen. Spośród wszystkich laboratoryjnych nowinek największe nadzieje na komercyjny sukces daje się mięsu hodowanemu w laboratorium. Nazywanemu też mięsem in vitro, cultured meat (mięso hodowane) lub synthetic meat (mięso sztuczne).

Dziś kupno funta (0,5 kg) wyhodowanego w laboratorium mięsa jest, delikatnie mówiąc, mało opłacalne – to koszt 6–9 tys. dol. Drogo? Trzeba pamiętać o tym, że pierwszego hamburgera z mięsa in vitro zjedzono zaledwie 4 lata temu. Koszt opracowania technologii i wytworzenia produktu oszacowano wówczas na 1,2 mln dol. – a więc nastąpił ogromny postęp. Docelowo mięso in vitro ma kosztować tyle co tradycyjne, a nawet mniej.


Pozostało jeszcze 88% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama