statystyki

Ceny rosną, budżet się cieszy

autor: Marek Chądzyński12.04.2017, 07:57; Aktualizacja: 12.04.2017, 08:37
143,5 mld zł plan wpływów z VAT w tegorocznym budżecie

143,5 mld zł plan wpływów z VAT w tegorocznym budżecieźródło: ShutterStock

Inflacja spadła, ale nadal jest wyższa, niż zakładał rząd, przyjmując plan dochodów. Wpływy z VAT mogą być o 1 mld zł większe od przewidywanych

Reklama


FINANSE

Według danych GUS inflacja w marcu wyniosła 2 proc. To mniej niż w lutym, wtedy ceny były wyższe o 2,2 proc. w porównaniu do tych sprzed roku.

Pierwszy powód wyhamowania inflacji to ceny żywności. W marcu były o 0,5 proc. niższe niż w lutym, a ich roczne tempo wzrostu wyhamowało z 4,3 proc. do 3,4 proc. To głównie efekt taniejących warzyw – rynek odreagowuje wzrost cen z początku roku wywołany spadkiem importu. Zmalał on ze względu na mniejsze zbiory u głównych producentów zaopatrujących Europę w warzywa na przednówku, czyli krajów basenu Morza Śródziemnego.

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska, mówi, że wahania cen warzyw nieco zaburzają prognozę zmian cen żywności w kolejnych miesiącach, ale ogólny trend się nie zmienia. W kwietniu, maju będziemy mieli cenową górkę, w II kwartale żywność może być o 4 proc. droższa niż rok wcześniej. Ale druga połowa roku to stopniowe hamowanie wzrostu, do około 3 proc.

– Zbliżamy się do szczytu cen produktów mlecznych. One zaczną spadać zapewne w III kwartale. Podobnie ceny wyrobów z roślin oleistych. Już widzimy spadki cen cukru, ten efekt może się pogłębić, gdy zostaną ustalone nowe, większe kwoty cukrowe dla producentów. Mamy też spadki cen drobiu, bo rynek jest nasycony tego typu produktami – wymienia ekonomista.

Drugi powód mniejszej inflacji w marcu to wolniejszy wzrost cen paliw. Nadal są one dużo wyższe niż rok wcześniej (o 18,1 proc.), ale nie aż tak, jak w lutym (o 21,2 proc.). Marcin Czaplicki, ekonomista PKO BP, mówi, że zadziałały dwa czynniki. Pierwszy: kończy się efekt niskiej bazy z poprzedniego roku, paliwa zaczęły drożeć właśnie w marcu. Drugi powód to spadek cen ropy na światowych rynkach, co eksperci wiążą ze wzrostem wydobycia i eksportu surowca z USA.


Pozostało jeszcze 68% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam już kod SMS
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Polecane

Komentarze (1)

  • BB(2017-04-12 09:05) Zgłoś naruszenie 02

    Bankowi ekonomiści świetnie zorientowani w rynku produktów spożywczych. Skąd mają te informacje, z plotek? Drogi autorze, jak chce Pan o czymś pisać to zalecałbym bardziej kompetentne źródła w danym temacie, bo śmiesznie to brzmi.

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Prawo na co dzień

Polecane

Reklama