statystyki

Żywność będzie drożeć szybciej. Zapowiada się bardzo wysoki poziom inflacji

autor: Marek Chądzyński22.02.2017, 07:57; Aktualizacja: 22.02.2017, 09:16
Ten „podażowy szok” to słabe zbiory w takich krajach jak Hiszpania i Włochy, wywołane zaskakująco mroźną zimą

Ten „podażowy szok” to słabe zbiory w takich krajach jak Hiszpania i Włochy, wywołane zaskakująco mroźną zimąźródło: ShutterStock

W maju możemy zapłacić za nią nawet 6 proc. więcej niż rok wcześniej. To podbiłoby inflację do poziomu nienotowanego od ponad czterech lat.

Reklama


Wzrost cen żywności wyraźnie przyspieszył w ostatnich dwóch miesiącach. W grudniu ubiegłego roku drożała ona o 2,5 proc. w porównaniu do cen rok wcześniej. W styczniu – już o 3,3 proc. Ekonomiści są zdania, że to dopiero preludium przed tym, co nastąpi w połowie roku. Ich zdaniem zwiastują to wydarzenia na światowych rynkach żywności.

– Z naszych analiz wynika, że jest zależność między zmianami cen żywności na świecie a cenami w Polsce. Na tej podstawie można zakładać, że w Polsce jest potencjał do wzrostu cen żywności nawet o 6 proc. rok do roku. W maju inflacja mogłaby więc wzrosnąć nawet do 2,7 proc. – mówi Marcin Czaplicki, ekonomista banku PKO BP. Co oznacza, że wskaźnik wzrostu cen nie tylko przekroczyłby cel NBP (2,5 proc.), ale byłby najwyższy od listopada 2012 r.


Pozostało jeszcze 50% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Komentarze (4)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama